Osnovni pojmovi vezani za sat

Kućište:

Case – kuciste, celik, zlato, platina.

Narukca – rubber (guma,silikon), leather (koza), steel bracelet (metalna narukica).

Kopča – klasicna sa iglom, na preklop ili Butterfly (dupli preklop, sa skidanjem sata ali sirenjem bez otkopcavanja sigurnija).

Lugovi – uske ili drzaci za kais/narukvice. Sirina narukvice se meri po odstojanju izmedju uski/lug-ova. Dimenzija narukvice ili kaisa se predstavlja sirinama na lugovima i na kopci (npr 20/18 – misli se na mm).

Krunica – koristi za navijanje kod mehanickih satova, kod automatskih – najcesce prvi stepen sluzi za navijanje (ako mehanizam poseduje opciju rucnog navijanja), drugi stepen najcesce sluzi za podesavanje datuma, treci stepen doterivanje vremena. Slicno je i za kvarcne satove.

Drukeri – dodatna dugmad (pusheri). Najcesce sluze za start/stop stopreice (hronografa, kako se to jos kaze) ili za brzo setovanje datuma (quick-set date) ili, u zavisnosti da li Vas sat ima neku drugu funkciju.

Staklo:

Plexy, Akrilno
– ojacana plastika, laka za grebanje, ali i za poliranje.

Mineralno – najcesce koriscena vrsta stakla na satovima. Napravljeno koriscenjem toplote i hemije, grebe se, moze da se menja ili polira. Postoje patentirane vrste mineralnog stakla, kao sto je Seikov Hardlex.

Safirno – sinteticki safir, ima osobine kao prirodni dragulj na skali tvrdoce od 0 do 10, poseduje tvrdocu 9 (samo je dijamant 10). Ali ipak je moguce ogrebati ga. Skoro je nemoguce ispoliraiti ga.

Unutar kucista:

Cifer – plocica koja nosi markere. “Lice” sata.

Luminacija – osvetljenost kazaljki, moze bit ostvaren fosforescentnim premazom, sto bledi vremenom ili trajnije reseno – cevcicama punjenim tricijumom (vrsta gasa). Kada se kazaljke osvetle to se zove “punjenje” luminacije. Zatim u mraku kazaljke (a moguce i druge obelezene komponente) mogu duze ili krace (zavisno od kolicine i vrste premaza) odredjeno vreme sijati u mraku.

Markeri na ciferu – Koriste se tri veste markera – indeksi (plocice), arapski brojevi (1, 2, 3…), rimski brojevi (I, II, III…).
Vrste mehanizma:

Kvarcni – sat na baterije, traje koliko i sama baterija. Potrebna zamena baterije kada se istroši.

Mehanicki – rucno navijanje sata, zavisi od mehanizma koliko ce da radi (rezerva snage) nekad 2 nekad 8 dana (kod skupljih). Ovakvi satovi se jos zovu i navijaci.

Automatik
– takodje mehanicki satovi ali sa “samonavijanjem”. Najcesce koriscen u savremenim mehanickim satovima. Pomeranjem ruke i samim nosenjem, teg u satu ce navijati oprugu sata. Zavisno od mehanizma sata, postoji opcija da se mehanizam navija i rucno, navijanjem krunicom (engl. hand wound) a takodje na nekim satovima moze da se zaustavi sekundara, kako bi se precizno podesilo vreme (hacking).

Eco drive
– kvarcni mehanizam koji koristi punjivu bateriju, koja se puni preko ugradjene solarne celije. Radi se o izumu kompanije Citizen, mada se sa drugim nazivima (Solar, Tough Solar) moze sresti i kod drugih proizvodjaca – Casio, Seiko itd. Ovakvi mehanizmi obicno imaju duzi vek baterije (od 5 do 15 godina) ali su same punjive baterije dosta skuplje od klaiscnih ugradjivanih u satove sa kvarcnim mehanizmima.

Kinetik – Kinetic ima klasičan kvarcni mehanizam, ali sa punjivom baterijom. Na teg je montiran jak magnet i namotaji, te se njegovim okretanjem indukuje el. energija potrebna za punjenje baterije.

Ukoliko vas zanima nešto više vezano za satove pogledajte pethodni post možda će vam pomoći

One thought on “Osnovni pojmovi vezani za sat

  1. […] Pre nego što počnem želeo bih da napomenem da ovo nisu najboljih pet satova iz ovog cenovnog opsega, nego pet satova koje bih ja izabrao kada bih želeo da kupim sat do 150 dolara. Ukoliko želite da poledate listu pet Seiko satova u ovom cenovnom opsegu pogledaje prethodne postove. Ukoliko vas zanimaju neki osnovni pojmovi vezani za sat pogledajte ovaj post. […]

    Like

Leave a comment